Со цел правилно работење на нашата страна, како и за подобрување на Вашето искуство со страната, користиме колачиња (cookies).

Што се колачиња? 

Колачињата(cookies) претставуваат мали текстуални датотеки(фајлови), кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате на интернет. Овие датотеки можат да бидат прочитани од веб страниците кои ги посетувате и да придонесат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страната. Овие текстуални датотеки можат да се идентификуваат како „постојани“ или „привремени“, во зависност од нивното времетраење. Постојаните колачиња(cookies) остануваат на Вашиот компјутер и откако ќе го исклучите интернет пребарувачот(ќе преминете во т.е. „офлајн“ состојба), за разлика од привремените кои се бришат кога ќе го затворите интернет пребарувачот. Колачињата(cookies) можат да се користат за повеќе цели, како на пример да се запомнат Вашите активности или преференции, а се со цел да се обезбеди персонализирана и приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже историјата на пребарување на истата.

Видови на колачиња

Постојат 3 вида на колачиња (cookies) во зависност од нивната намена:

Задолжителни колачиња (cookies) се оние кои се апсолутни неопходни за непречено работење на интернет страницата. Овие колачиња (cookies) секогаш автоматски се превземаат на Вашиот компјутер, не чуваат никакви лични податоци и за нивното поставување не е потребна Ваша согласност.

Аналитичките колачиња (cookies) овозможуваат испраќање и анализа на активностите на корисникот на интернет страницата заради подобрување на функционалноста на интернет страницата или нашите услуги, како на пример оптимизација на веб локацијата за различни типови на уреди, оперативни системи, идентификација на најпопуларни и најмалку популарни производи, анализа на пребарувања на купувачите низ веб локацијата итн.
Маркетинг колачињата (cookies) ни овозможуваат да можеме да ги објавуваме своите известувања, како и на други веб страници и друштвени мрежи на начин кој е прилагоден на Вашите интереси земајќи ја во предвид Вашата претходна посетеност на нашата интернет страница.

Зошто се користат колачиња (cookies)?

Интернет страницата www.domashno.com.mk користи колачиња (cookies) заради следното:

  • за техничко функционирање на веб страницата
  • за да се зачуваат одредени кориснички поставувања за поедноставување на интеракцијата со одделни делови на страницата.
  • за да се запомни вашиот избор, дали се согласувате (или не) со користењето колачиња (cookies) на оваа веб страница

Дали може да се оневозможат колачиња?

Со исклучување на колачињата одлучувате дали сакате да допуштите зачувување на колачињата на вашиот компјутер или мобилен апарат. Поставките Cookie може да се контролираат и конфигурираат во вашиот веб-прегледник. Ако ги оневозможите колачињата, можеби нема да можете да користите некои функционалности на веб-страницата.

Согласност за користење на колачиња

За да може нашата интернет страна да користи колачиња, потребна е Вашата согласност. Како корисник, Вие имате можност да дадете согласност за користење на колачиња(cookies) или да го одбиете истото. Со користење на колачињата(cookies) Вие се согласувате со Политиката за користење на колачиња(cookies) за сите видови на колачиња. Со одбирање на полето „не се согласувам“ Вие не се согласувате со користење на аналитички колачиња и колачиња за маркетинг.